Szürkebarát je odrůda vinné révy původem z Maďarska, která má své kořeny v tradičních středoevropských vinařských oblastech, zejména v okolí Balatonu a regionu Etyek-Buda. Její aromatický profil se vyznačuje jemností a komplexností; ve víně lze rozpoznat tóny zralých hrušek, jablek, bílých květin i jemného koření. V chuti nabízí harmonii ovocných not, lehkou mineralitu a příjemnou svěžest, často doplněné o delikátní medové nuance.
Obvyklé styly vín ze Szürkebarátu zahrnují suchá, polosuchá a méně často i sladší vína. Přestože je nejčastěji vinifikována v nerezových tancích s důrazem na čistotu a ovocnost, lze se setkat i s krátkým zráním v sudech, což podtrhuje její strukturu. Rozšířená je produkce tichých vín, vína šumivá či pozdně sbíraná sladká vína z této odrůdy jsou spíše výjimečná.
Doporučené párování zahrnuje drůbeží maso, lehké rybí pokrmy, vegetariánské talíře i jemné sýry. Skvěle doprovodí i pokrmy asijské kuchyně se svěžím a pikantním charakterem.