Červená odrůda

Blauburger je modrý moštový hrozen původem z Rakouska, vzniklý křížením odrůd Blaufränkisch a Portugieser. Ve vůni i chuti se vyznačuje jemným ovocným charakterem s dominancí tmavého bobulového ovoce, jako jsou černý rybíz, ostružiny a višně. Typické jsou také decentní tóny fialek a jemné doteky koření, které víno doplňují o jemnou komplexnost. Taniny bývají měkké, kyselinky nižší až střední, což přispívá k hladkému a harmonickému dojmu.

Největší rozšíření má Blauburger v rakouských vinařských oblastech, zejména v Dolním Rakousku (Niederösterreich) a Burgenlandu, kde je ceněn pro svou schopnost poskytovat kvalitní vína i v méně příznivých ročnících. Typickými styly jsou svěží jednoodrůdová vína, často s krátkým nebo středně dlouhým zráním v nerezových tancích nebo ve velkých sudech, zřídka se využívá barik.

Blauburger je výborným společníkem k lehčím pokrmům, například k pečeným drůbežím masům, vepřovému, těstovinám s jemnými omáčkami i k tvrdým sýrům. Doporučuje se podávat mírně vychlazené.

Hlavní regiony odrůdy Blauburger

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Blauburger.