Furmint je tradiční bílá odrůda vinné révy, která je úzce spjata především s oblastí Tokaj v Maďarsku, ale pěstuje se také na Slovensku. Vína z Furmintu se vyznačují výrazným aromatickým profilem, v němž dominují tóny zeleného jablka, hrušky, citrusových plodů, bílých květů a často i minerální či medové nuance. Chuť je svěží, živá, s výraznou kyselinkou, která umožňuje dobrou vyváženost i při vyšším extraktu či zbytkovém cukru.
Furmint se používá jak pro výrobu suchých, tak sladkých vín, z nichž nejslavnější jsou tokajská vína Aszú, jež vynikají bohatým spektrem sušeného ovoce, medu a karamelu. Suchá vína z Furmintu naopak okouzlí čistotou, mineralitou a dlouhou perzistencí.
Ideálními partnery pro suchý Furmint jsou ryby, mořské plody, drůbeží maso, bílá masa nebo jemné sýry. Sladké varianty Tokaje báječně doplňují jemné dezerty, foie gras či modré sýry. Furmint je ceněn nejen pro svou variabilitu, ale i unikátní terroirový charakter, který dokáže výtečně zprostředkovat.
Slovensko
Rakousko
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa