Modrý Pinot, mezinárodně známý jako Pinot Noir, je považován za jeden z nejušlechtilejších modrých odrůd vinné révy. Vyniká jemným a komplexním aromatickým profilem, ve kterém dominují tóny třešní, malin, jahod, ale také fialek, lesního podrostu a často i jemné kořenitosti a náznaky vanilky či kouře při zrání v dubových sudech. Chuť je elegantní, středně plná, s výraznou svěžestí, jemnou tříslovinou a dlouhou ovocnou dochutí.
Hlavními oblastmi pěstování jsou zejména francouzské Burgundsko, oblast Champagne, dále také Německo (Baden jako Spätburgunder), Rakousko a Slovinsko, zejména regiony kolem Slovinského Štýrska.
Z Modrého Pinotu vznikají převážně lehčí až středně plná červená vína, růžová vína i šumivé varianty (zejména crémant a šampaňské). Vína jsou často vhodná k archivaci, která zvýrazňuje jejich komplexnost.
Ideálními partnery ke konzumaci jsou jemná masa – telecí, kachna, zvěřina, pečené kuře nebo tučnější ryby jako losos, ale také jemné sýry, houby a pokrmy s bylinkami. Modrý Pinot je skvělou volbou pro gastronomické zážitky, kde je ceněna harmonie a eleganci.
Slovinsko
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa