Blauer Portugieser je modrá odrůda révy vinné původem z oblasti Dolního Rakouska, která je dnes rozšířená především ve vinařských oblastech střední Evropy, zejména na Moravě, v Rakousku a Německu (Pfalc, Rheinhessen). Vína z Blauer Portugieser se vyznačují světlejší rubínovou barvou a jemným, ovocným aromatem. V chuti dominují tóny červeného ovoce, jako jsou třešně, višně nebo jahody, doplněné nádechem bylinek a jemné kořenitosti. Vína jsou obvykle lehčího těla, s nižším obsahem tříslovin a příjemnou svěžestí, což je činí velmi přístupnými.
Typickými styly jsou zejména suchá a polosuchá mladá vína, často se vyrábí také jako svěží růžová “rosé”. Výjimkou nejsou ani jednoduché jakostní a sudová vína, která oslovují nenáročné konzumenty i znalce hledající lehkost a ovocnost.
Blauer Portugieser je vynikající volbou k lehkým pokrmům, jako jsou grilovaná drůbež, jemné vepřové maso, jednoduché těstoviny, zeleninové pokrmy nebo měkké sýry. Oceníte jej také s českou kuchyní, například s pečeným kuřetem či studenými mísami.