Negru de Drăgășani je tradiční rumunská červená odrůda révy vinné, která je významným reprezentantem regionu Drăgășani v oblasti jižní Rumunsko (Oltenie). Vína vyrobená z této odrůdy se vyznačují hlubokou rubínovou barvou a komplexním aromatickým profilem. Ve vůni dominují tóny tmavého bobulového ovoce, především ostružin, černého rybízu a třešní, často doplněné kořenitými a bylinnými nuancemi, jako je pepř, eukalyptus či lehké tóny fialek. Chuťový projev bývá středně plný až plný, s výraznou, ale jemnou tříslovinou, svěží kyselinou a dlouhotrvající, elegantní dochutí.
Negru de Drăgășani se nejčastěji vinifikuje jako suché červené víno, někdy i ve stylu rosé. Typická jsou vína jednoodrůdová, avšak občas se využívá i do cuvée pro vylepšení struktury a aromatického profilu.
K vínům z této odrůdy doporučujeme pokrmy jako pečené jehněčí, grilované červené maso, sýry s ušlechtilou plísní nebo tradiční rumunské pokrmy založené na dušeném mase a kořenité zelenině. Vhodná volba je i zvěřina se sladkými omáčkami či pokrmy s bylinkami a pepřem.