Prosecco, dnes oficiálně známé jako Glera, je bílá odrůda vinné révy charakteristická svěží aromatikou a lehkostí. Ve vůni i chuti je typická svěžest s tóny zelených jablek, hrušek, bílých broskví a často také lehkými květinovými akcenty, připomínajícími akát nebo zimolez. Typickým znakem je jemná kyselina, ovocnost a středně plné tělo, které vytváří elegantní a příjemně osvěžující profil.
Hlavním regionem pěstování je severovýchodní Itálie, zejména oblast Veneto a Friuli Venezia Giulia, kde Prosecco dosahuje nejvyšší kvality, především v zónách Conegliano Valdobbiadene a Asolo.
Nejběžnější styl je šumivé víno (spumante), které se vyrábí metodou Charmat, což zachovává jeho ovocnost a jemné perlení. Setkat se však můžete i s klidnými nebo perlivými variantami (frizzante).
Prosecco (Glera) doporučujeme podávat jako aperitiv, skvěle se hodí také k lehkým předkrmům, plodům moře, sushi nebo k čerstvým salátům a krémovým sýrům. Výborně doplňuje pokrmy asijské kuchyně s jemnou kořeněností.
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa