Damaschino je starobylá bílá odrůda vinné révy, jejíž původ se váže především k sicilskému regionu v Itálii, zejména do provincie Trapani. Tato odrůda je ceněna pro svou univerzálnost ve vinařství a schopnost přizpůsobit se místnímu mikroklimatu. Víno z Damaschina se vyznačuje světlou slámově žlutou barvou a jemným, lehce ovocným aromatickým profilem. Na nose dominuje aroma bílých květů, zeleného jablka, hrušek a často také jemné citrusové tóny. Chuť je svěží, středně plná se šťavnatou kyselinou, subtilní minerálností a velmi decentními ovocnými tóny.
Damaschino se nejčastěji používá k výrobě suchých bílých vín, často v blendu s dalšími regionálními odrůdami jako je například Catarratto, což zvyšuje komplexitu výsledného vína. Typické styly zahrnují mladá, dobře pitelná vína s akcentem na čerstvost, ale objevují se i komplexnější varianty určené k delšímu zrání.
Díky své svěžesti a neutrálnosti je Damaschino skvělým partnerem k mořským plodům, lehkým rybím pokrmům, těstovinám s jemnými omáčkami či čerstvým sýrům. Vhodné je také ke středomořským salátům a zeleninovým předkrmům.