Cappuccio Tinto je tradiční odrůda červeného vína původem z italské Sicílie, kde se nejčastěji pěstuje v oblastech kolem Etny a v okolí města Catania. Tato odrůda je ceněna pro své jedinečné aroma a harmonickou chuť. Ve vůni lze najít tóny červených bobulí, zejména třešní a malin, doplněné lehkým nádechem koření a bylinek. Na patře je Cappuccio Tinto živé, s výraznou ovocností, středním tělem a jemnými tříslovinami, které přispívají k vyvážené chuti s příjemně svěží kyselinkou.
Nejčastěji je Cappuccio Tinto využíváno ve směsích, zejména s odrůdou Nerello Mascalese, pro výrobu klasických vín Etna Rosso DOC. Vína bývají spíše středně plná až plná, s potenciálem pro krátkodobé i střednědobé zrání. Typické styly jsou sofistikovaná červená vína s elegantní strukturou a minerálním projevem.
Pro párování se ideálně hodí k tradiční sicilské kuchyni – například grilovaným masům, pokrmům z jehněčího, rajčatovým ragú nebo vyzrálým sýrům. Svěží kyselinka umožňuje dobře doprovodit i jídla s lehce pikantními nebo bylinkovými akcenty.