Červená odrůda

Pignatello je vzácná odrůda červeného vína, pocházející především ze Sicílie, konkrétně z oblastí provincie Trapani. Tato odrůda, známá také pod jménem Perricone, vytváří vína s intenzivní rubínovou barvou a středním až plným tělem. Ve vůni dominují tóny červeného ovoce jako je višně, černý rybíz nebo švestky, často doplněné bylinnými a jemně kořenitými nuancemi, někdy lze vnímat i stopy lékořice či tabáku.

Na patře nabízí Pignatello harmonickou strukturu s vyváženou kyselinkou a jemnými tříslovinami, které dodávají vínu eleganci a potenciál k archivaci. Nejčastěji se zpracovává jako suché červené víno, často s krátkým zráním v dubových sudech, což zvýrazní jeho komplexnost. V menší míře se vinifikuje i jako růžové či v cuvée.

K vínům z odrůdy Pignatello se doporučují pokrmy středomořské kuchyně, zejména grilované červené maso, dušené jehněčí, zvěřina, zralé sýry či těstoviny s pikantními omáčkami. Skvěle podtrhne také tradiční sicilské speciality s rajčaty a lilkem.

Hlavní regiony odrůdy Pignatello

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Pignatello.