Bovale je starobylá odrůda révy vinné, která je úzce spjatá především se Sardinií, ale menší výsadby lze nalézt také v některých částech Španělska. Profil této odrůdy je charakteristický svou temně rubínovou barvou, intenzivní aromatikou a komplexní chutí. Ve vůni převládají tóny zralých černých třešní, švestek, lesních plodů, s jemnými náznaky bylin, koření, a někdy také tabáku či kakaových bobů. Na patře je Bovale dobře strukturované, často s vyšším obsahem taninů a svěží kyselinou, která propůjčuje vínům dlouhou dochuť a potenciál ke zrání.
Bovale se nejčastěji pěstuje v oblastech Medio Campidano, Oristano a provincie Cagliari. Typické jsou pro něj jak vína jednoodrůdová, zdůrazňující plnost chuti a excelentní strukturu, tak i cuvée s dalšími regionálními odrůdami, kde přispívá hloubkou a charakterem.
Pro své vlastnosti se Bovale skvěle hodí k pečeným červeným masům, tradičním sardinským pokrmům, vyzrálým sýrům, zvěřině, ale i pokrmům na bázi houby či kořeněné středomořské kuchyně.
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa