Ottavianello je méně známá červená odrůda révy, původem z jižní Itálie, zejména z regionu Apulie, kde je nejčastěji pěstována v okolí města Ostuni v provincii Brindisi. Vína z této odrůdy se vyznačují jemným, elegantním aromatickým profilem. Ve vůni dominují tóny červeného ovoce, jako jsou třešně, jahody a rybíz, často se objevují i lehké květinové nuance a náznaky koření. V chuti je Ottavianello středně plné, s jemnou tříslovinou a dobře vyváženou kyselinkou. Typická je svěžest a snadná pitelnost, někdy s lehkým mandlovým dozvukem v závěru.
Nejčastěji se Ottavianello vinifikuje jako odrůdové víno nebo v cuvée s jinými lokálními odrůdami v rámci apelace Ostuni DOC. Stylově jde převážně o mladá, ovocná červená vína s nižším obsahem alkoholu, ale mohou být také vyráběna růžová vína s jemnou strukturou.
Doporučené párování zahrnuje pokrmy středomořské kuchyně – lehké masové pokrmy, grilovanou zeleninu, těstoviny s rajčatovou omáčkou a středně vyzrálé sýry. Vyniká také s antipasti a pizzu.