Bonarda Piemontese je tradiční italská odrůda vinné révy pocházející z regionu Piemont, kde je ceněná pro svou jedinečnou aromatiku a výrazný charakter. Vína z této odrůdy se vyznačují intenzivní ovocností, v níž dominují vůně zralých třešní, malin a ostružin, často doplněné jemnými tóny fialek a koření. Chuť je svěží, harmonická a plná, s příjemnou šťavnatostí, středně plným tělem a sametově hladkými tříslovinami.
Typickými oblastmi pěstování jsou provincie Asti, Alessandria a Monferrato, kde Bonarda Piemontese tvoří základ lokálních červených vín. Vína z této odrůdy jsou nejčastěji vyráběna jako suchá, ovšem lze se setkat i s mírně perlivými nebo polosuchými typy se zakulaceným závěrem.
Díky své ovocnosti a jemné stavbě vína se Bonarda Piemontese skvěle hodí k tradiční piemontské gastronomii – doplňuje pokrmy z uzenin, středně vyzrálé sýry, rizota s houbami nebo pečená masa. Její univerzálnost z ní činí atraktivní volbu pro rozmanité příležitosti.