Erbaluce je tradiční bílá odrůda hroznů, která se pěstuje převážně v italském regionu Piemont, zejména v oblasti Canavese a kolem města Caluso. Víno z této odrůdy nabízí svěží a velmi čistý aromatický profil, ve kterém dominují tóny zeleného jablka, citrusových plodů, hrušky a jemných bílých květů. Typické je i minerální zakončení s lehkým mandlovým dozvukem, které je umocněno výraznější kyselinou poskytující vínu živost a výjimečnou svěžest.
Erbaluce se vinifikuje ve více stylech. Nejčastěji se setkáte se suchými tichými víny, která jsou lehká až středně plná a perfektně reflektují terroir. Velmi ceněné jsou také sladké varianty, zejména „Erbaluce di Caluso Passito“, vyráběné z hroznů sušených na slaměných rohožích, což vínu propůjčuje komplexnost a bohatou chuť sušeného ovoce a medu.
K suchým erbaluce se skvěle hodí mořské plody, jemné ryby, zeleninové rizoto či letní saláty. Sladké varianty výborně doplní dezerty na bázi mandlí či ovocné koláče.
Itálie
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa