Rossola Nera je méně známá červená odrůda révy pocházející především z italské oblasti Valtellina v Lombardii. Svěží vína z této odrůdy zaujmou jemným aromatickým profilem s tóny červeného rybízu, malin, lehkých višní a doteky fialek. V chuti bývají lehká až středně plná, s výraznější kyselinou, jemnými taniny a decentní mineralitou, což jim dodává uhlazený, svěží charakter. Rossola Nera bývá často využívána jako doplňková odrůda v kupážích s Nebbiolo (locálně zvané Chiavennasca), kde napomáhá zvýraznit svěžest a strukturu vína. Samostatná vína z tohoto cépage jsou vzácná, avšak zaujmou svou elegancí a nenáročnou pitelností.
Mezi typické styly patří suchá červená vína s důrazem na svěžest a ovocnost, vhodná pro krátkodobou archivaci. Rossola Nera se skvěle hodí k lehčím pokrmům - ideální jsou úpravy z drůbežího masa, těstoviny s rajčatovými omáčkami či středně vyzrálé tvrdé sýry. Doporučuje se také k uzeným masům a salátům s ořešákovými zálivkami.