Trebbiano Romagnolo je významná italská odrůda bílého vína, která se hojně pěstuje především v oblasti Emilia-Romagna. Typické aroma tohoto vína je jemné a svěží, s tóny zeleného jablka, citrusových plodů, hrušky a jemného bílého květu. Na patře je suché, lehké až středně plné, s výraznou, příjemně osvěžující kyselinkou a nenápadnou ovocnou chutí. Ústní dojem je často minerální, s čistým a svěžím závěrem.
Hlavními vinařskými oblastmi, kde se Trebbiano Romagnolo pěstuje, jsou především provincie Bologna, Forlì-Cesena, Ravenna a Rimini. Nejčastěji se používá k výrobě mladých bílých vín, která mají být konzumována v mládí, avšak setkat se můžete i s šumivými nebo perlivými variantami, kde chuťová svěžest výborně vyniká.
Ideální párování Trebbiano Romagnolo zahrnuje lehké pokrmy středomořské kuchyně – ryby, mořské plody, saláty, zeleninová rizota nebo těstoviny s jemnými omáčkami. Výtečně doplňuje také čerstvé sýry nebo lehké antipasti díky své ovocné aciditě a neutrálnímu charakteru.