Malmsey, známý také jako Malvasia, je ušlechtilá odrůda vinné révy, která se vyznačuje bohatým aromatickým profilem. Ve vůni a chuti dominují tóny zralého tropického ovoce, medu, sušených meruněk a někdy i oříšků a květin. Typická je výrazná sladkost, kterou doprovází opulentní tělo a dlouhé, harmonické zakončení. Malvasia se pěstuje především na Madeiře, v Itálii (zejména Sicílie a ostrovy), ve Španělsku a Portugalsku.
Nejznámější styly vín z této odrůdy zahrnují fortifikovaná vína, jako jsou sladké madeirské Malmsey, která vynikají komplexností a dlouhověkostí. Lze se ale setkat i s tichými víny – suchými i polosladkými variantami s výraznou aromatikou a svěžestí.
Malmsey se dokonale snoubí s dezerty na bázi sušeného ovoce, s ořechovými koláči či karamelovými zákusky. Skvělou volbou je kombinace s jemnými sýry typu modrý sýr nebo s paštikami z foie gras, kde sladkost a kyselina vína elegantně podtrhnou chuť pokrmu.