Tália je zajímavý bílý moštový révu, která vyniká svým atraktivním aromatickým profilem. Ve vůni dominuje kombinace svěžích citrusů, zeleného jablka, květových tónů, často doplněných jemnými stopami bylinek či medu. Chuť je šťavnatá, plná, s příjemnou kyselinkou a harmonickým zakončením. Typické jsou středně plné tělo a živá mineralita, které vínům z tohoto cépage dodávají rafinovanost.
Tália se nejvíce pěstuje v maďarských vinařských regionech, především na Tokaji a v okolí Egeru, kde klimatické podmínky i složení půd vyzdvihují její potenciál. Vína z Tálie najdeme nejčastěji jako suchá nebo polosuchá odrůdová vína, někdy také v cuvée, kde přinášejí svěžest a eleganci.
Ideálními partnery pro vína z Tálie jsou lehké pokrmy, jako jsou grilované ryby, drůbež, zeleninové saláty a mladé kozí sýry. Skvěle doprovodí také asijskou kuchyni s jemným kořením, díky své svěžesti a aciditě. Tália představuje atraktivní volbu pro milovníky svěžích a harmonických bílých vín.