Clairette je starobylá bílá odrůda vinné révy, která se vyznačuje jemným aromatickým projevem a svěží chutí. Typickým aromatickým profilem jsou lehké tóny zralého bílého ovoce, jako je broskev a švestka, s decentním nádechem citrusů, květin, bylin a občasnými mandlovými podtóny. Ve vůni i chuti se může projevit lehká minerálnost a svěžest, často však bývá doprovázena nižší kyselinkou, což vínům z Clairette dodává sametovou hebkost.
Hlavními oblastmi pěstování jsou jižní část Francie, zejména regiony Rhône, Languedoc a Provence. Z Clairette se vyrábí jak suchá, tak polosuchá vína, často bývá také součástí blendů, například ve víně Clairette de Die, kde dominuje v perlivých a šumivých stylech.
Mezi typické styly vín patří čerstvá a aromatická bílá vína, dále také šumivá, někdy i sladká vína s jemným perlením. Clairette se skvěle hodí k mořským plodům, rybám, bílým masům či letním zeleninovým pokrmům. Doporučujeme podávat například ke grilované zelenině, lehkým salátům či kozím sýrům.
Francie
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa