Bílé víno

Chardonnel je hybridní odrůda vinné révy, která byla vyšlechtěna pro svou odolnost vůči chorobám i mrazu, přičemž si uchovává prvotřídní kvalitu moštu. Profil aromatiky je bohatý s příjemnými tóny zelených jablek, citrusového ovoce, lehkým náznakem tropických plodů a často jemným minerálním podtónem. V chuti je Chardonnel svěží a harmonický, nabízí středně plné tělo, vyváženou kyselinu a delikátní ovocný závěr, někdy s dotekem máslového či vanilkového akcentu v případě zrání na sudu.

Chardonnel se nejčastěji pěstuje ve Spojených státech, především v oblasti Středozápadu a severovýchodu, včetně států Missouri, New York a Virginia, kde se těší rostoucí oblibě i díky své adaptabilitě.

Z Chardonnelu se vyrábějí především suchá bílá vína, polosuchá a příležitostně i dezertní verze. Typické jsou i šumivé varianty pro jejich osvěžující charakter. V gastronomii se Chardonnel výborně snoubí s mořskými plody, jemnými rybami, světlým drůbežím masem, lehkými těstovinami nebo sýry s bílou plísní, kde podtrhuje jejich jemné chuťové nuance.

Hlavní regiony odrůdy Chardonnel

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Chardonnel.

Vína na bázi Chardonnel

Vrchol

Jura - Arbois - 2016

Fruitière Vinicole d'Arbois - Béthanie
Láhev (75 cl)