Edelweiss je odrůda révy vinné původem z USA, která si postupně získává oblibu i ve středoevropských vinařských oblastech, zejména tam, kde panují chladnější klimatické podmínky. Tato aromatická bílá odrůda nabízí svěží ovocný buket s výraznými tóny grapefruitu, ananasu, citronové kůry a jemných květinových akcentů. Ve vůni často nacházíme i stopy muškátového oříšku a medu. Na patře je víno příjemně šťavnaté, s vyšší kyselinou, střední plností a dlouhou, hladkou dochutí.
Edelweiss je nejčastěji pěstován v chladných vinařských oblastech států Midwest v USA, především v Nebrasce, Minnesotě a Iowě. V menší míře se objevuje také v některých regionech střední Evropy, například na Moravě. Typické styly vín zahrnují mladá suchá bílá vína s ovocným charakterem, polosuché varianty i mírně sladké dezertní styly.
Doporučená párování zahrnují čerstvé kozí a ovčí sýry, lehké rybí pokrmy, saláty s ovocem nebo asijskou kuchyni s jemnou sladkokyselou nuancí. Výborně doplní také drůbeží maso připravované na bylinkách.