Traminette je bílá vinná réva, která vyniká především svým výrazným aromatickým profilem. Ve vůni se objevují tóny květin, růží, citrusových plodů, muškátového oříšku, koření a někdy i lehké náznaky tropického ovoce či zralých hroznů. Na patře je typicky svěží, se středně vysokou až vysokou kyselinou, často s lehce kořenitým závěrem a příjemnou mineralitou. Chuť bývá harmonická, bohatá a vyvážená, s pozoruhodnou délkou.
Hlavní oblasti pěstování Traminette jsou ve Spojených státech, zejména v regionech států New York (Finger Lakes), Indiana, Pensylvánie, Virginie a Missouri, kde se díky mrazuvzdornosti této odrůdy skvěle daří.
Z odrůdy Traminette se nejčastěji vyrábějí suchá až polosladká bílá vína, která vynikají čistotou aromatického projevu, minerálností a svěžestí. Někdy lze nalézt i perlivé či polosladké varianty.
Vína z této odrůdy skvěle doplňují pikantní asijskou kuchyni, aromatická drůbeží jídla, krémové sýry, paštiky, lehké ryby, plody moře a lehčí zeleninové pokrmy. Svojí výrazností jsou ideální volbou pro párování s komplexními a aromatickými jídly.