Chambourcin je hybridní modrá odrůda vinné révy původem z Francie, která se výrazně prosadila zejména v Severní Americe, Austrálii a některých částech Evropy. Ve vůni a chuti vína Chambourcin dominují tóny tmavého ovoce, jako jsou ostružiny, třešně či švestky, často doplněné o subtilní nuance bylin, koření a čokolády. Vína z této odrůdy se vyznačují středním až plným tělem, vyváženou kyselinou a měkkými tříslovinami. Chambourcin lze vinifikovat jak v suchých, tak polosuchých či sladších stylech, včetně růžových a šumivých variant. Největšího významu dosáhl v regionech, jako je oblast Loire ve Francii, stát Pennsylvania a Virginia v USA, či oblasti v Austrálii. Typické styly zahrnují ovocná, lehce kořenitá červená vína a svěží rosé. Chambourcin je vynikající volbou k pečenému vepřovému masu, uzeninám, grilovaným žebírkám, zvěřině, ale i k polotvrdým sýrům. Jeho atraktivní aroma a flexibilita při párování jej činí oblíbeným mezi vinofily i gurmány.