Bílé víno

Mune Mahatsa je unikátní bílá odrůda révy, která se tradičně pěstuje v Baskicku na severu Španělska, zejména v oblastech Getariako Txakolina, Bizkaiko Txakolina a Arabako Txakolina. Vína z odrůdy Mune Mahatsa jsou ceněná pro svou svěžest a živou kyselinu. V aromatickém profilu dominují tóny zelených jablek, citrusů, bílých květů a jemné minerality. Na patře jsou tato vína lehká, suchá, s výraznou kyselostí a jemným perlením, které je výsledkem tradičního stylu výroby txakoli.

Mune Mahatsa se využívá především k výrobě mladých, svěžích bílých vín typu txakoli, která jsou ideální k okamžité konzumaci. Typickým znakem těchto vín je jejich lehkost, brilantní ovocnost a osvěžující charakter.

K vínům z Mune Mahatsa se doporučují pokrmy z mořských plodů, čerstvé ryby, ústřice, lehké saláty či tradiční baskické pintxos. Skvěle doplňují i sushi a pokrmy asijské kuchyně, kde kyselina vín zas vyvažuje umami chuť. Elegantní svěžest těchto vín je také vhodná jako aperitiv.

Hlavní regiony odrůdy Mune Mahatsa

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Mune Mahatsa.