Mune Mahatsa je unikátní bílá odrůda révy, která se tradičně pěstuje v Baskicku na severu Španělska, zejména v oblastech Getariako Txakolina, Bizkaiko Txakolina a Arabako Txakolina. Vína z odrůdy Mune Mahatsa jsou ceněná pro svou svěžest a živou kyselinu. V aromatickém profilu dominují tóny zelených jablek, citrusů, bílých květů a jemné minerality. Na patře jsou tato vína lehká, suchá, s výraznou kyselostí a jemným perlením, které je výsledkem tradičního stylu výroby txakoli.
Mune Mahatsa se využívá především k výrobě mladých, svěžích bílých vín typu txakoli, která jsou ideální k okamžité konzumaci. Typickým znakem těchto vín je jejich lehkost, brilantní ovocnost a osvěžující charakter.
K vínům z Mune Mahatsa se doporučují pokrmy z mořských plodů, čerstvé ryby, ústřice, lehké saláty či tradiční baskické pintxos. Skvěle doplňují i sushi a pokrmy asijské kuchyně, kde kyselina vín zas vyvažuje umami chuť. Elegantní svěžest těchto vín je také vhodná jako aperitiv.