Vijariego je vzácná španělská odrůda vinné révy, která vyniká svým unikátním aromatickým a chuťovým profilem. Víno z této odrůdy se vyznačuje svěží kyselinkou, středně plným tělem a jasnou mineralitou. V aromatickém spektru dominuje citrusové ovoce, především citron a grep, často doplněné jemnými tóny zeleného jablka, bílé broskve a květinových nuancí. Na patře je typická živá kyselina s čistým, dlouhým dozvukem a jemnými slanými podtóny. Vijariego se pěstuje převážně na Kanárských ostrovech, zejména na ostrovech La Palma, El Hierro a Tenerife, kde těží z vulkanických půd a oceánského klimatu. Nejčastěji je odrůda využívána k výrobě suchých bílých vín, které jsou ceněny pro svou svěžest a komplexitu, avšak můžeme se setkat i s blendy či šumivými variantami. Doporučené párování zahrnuje mořské plody, grilované ryby, bílé maso či jemné kozí sýry. Díky své aciditě a mineralitě je Vijariego vhodné také k asijské kuchyni nebo lehkým zeleninovým pokrmům.