Žižak je tradiční moravská odrůda vinné révy, která se vyznačuje unikátním aromatickým a chuťovým profilem. Ve vůni se Žižak prezentuje jemnými tóny bílého rybízu, zeleného jablka a bylinek, často doplněných o lehké kořenité nuance a nádechy citrusových plodů. V chuti je víno svěží, živé s výraznější kyselinkou, středním tělem a dlouhým minerálním dozvukem. Žižak se nejčastěji pěstuje v oblasti Mikulovska a Velkopavlovicka, kde kamenité a vápenité půdy umocňují jeho svěžest a eleganci.
Typické styly vín zahrnují suchá bílá vína, která podtrhují odrůdovou pestrost a minerální strukturu, méně častěji polosuchá provedení s jemnou zbytkovou sladkostí. Některé vinařství experimentují také s výrobou perlivých vín metodou charmat.
K ideálním pokrmům patří čerstvé kozí sýry, zeleninové saláty s bylinkami, grilované ryby, drůbež na smetaně či asijská kuchyně s limetkovými nebo koriandrovými prvky. Žižak tak představuje pestrý a elegantní doprovod k moderní gastronomii.