Vijariego Negro je autochtonní španělská odrůda révy vinné, která se především pěstuje v kanárských regionech, zejména na ostrovech La Palma, Tenerife a El Hierro. Tato odrůda je ceněna pro svůj výrazný aromatický profil, kde dominují tóny červeného a tmavého bobulového ovoce, jako jsou třešně, ostružiny a černý rybíz. V chuti se často objevují nuance koření, bylin a jemné minerality, která je podtržena svěží kyselinou.
Vína vyrobená z Vijariego Negro jsou obvykle středně plná, s jemnými tříslovinami a elegantní strukturou. Najdeme je jak v přívlastkových červených vínech, tak i v růžových variantách; někdy se používá i do kupáží s dalšími místními odrůdami.
Typická vína z tohoto cépage vynikají svým charakterem a komplexitou a jsou skvělým doprovodem k místním specialitám, jako je grilovaná ryba, pečené kozí maso, dušené jehněčí nebo pokrmy s výrazným kořeněním. Díky své svěžesti se dobře kombinují také s tapasy a tradičními kanárskými sýry.