Červená odrůda

Blatina je jedinečný modrý hrozen pocházející z Bosny a Hercegoviny, zejména z oblastí Mostar, Čitluk a Međugorje v regionu Hercegovina. Tento cépage je zvláštní tím, že je funkčně samičí, což většinou vede k nižším výnosům, ale zvyšuje jeho kvalitu. Víno Blatina se vyznačuje tmavě rubínovou barvou, plným tělem a elegantní strukturou. Aromatický profil nabízí tóny červeného ovoce, jako jsou třešně, švestky a ostružiny, často doplněné kořeněnými a jemnými bylinnými nuancemi.

V chuti se Blatina prezentuje měkkými a hladkými tříslovinami, dobrou svěžestí a harmonickým zakulaceným závěrem. Často se vyrábí jako suché červené víno, ale některá vinařství experimentují i s polosuchými či barikovanými styly, které zvýrazňují hloubku a komplexitu této odrůdy.

Ideálním partnerem pro Blatinu jsou pokrmy z červeného masa, pečená jehněčí, zvěřina nebo středně vyzrálé sýry. Víno se rovněž velmi dobře hodí k tradiční balkánské kuchyni, například k čevapi, grilovaným masům nebo pokrmům s aromatickými bylinkami.

Hlavní regiony odrůdy Blatina

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Blatina.

Vína na bázi Blatina

Vrchol

Hercegovina - Mostarské vinogorje - 2015

Vilinka - 2015
Láhev (75 cl)