Boal je tradiční odrůda hroznů používaná především na ostrově Madeira, kde má nezastupitelné místo ve výrobě fortifikovaných vín. Profil této odrůdy je charakteristický plným tělem, s bohatou aromatikou sušeného ovoce, vlašských ořechů, medu a citrusových tónů. Ve vůni lze najít i jemné tóny karamelu, vanilky či koření, což je výsledkem dlouhého zrání v dubových sudech.
Hlavním regionem produkce je portugalský ostrov Madeira, kde je Boal jednou z nejuznávanějších místních odrůd. Menší výsadby lze nalézt také na portugalské pevnině nebo v některých oblastech Španělska a Itálie.
Typickým stylem je fortifikované víno Madeira Boal (někdy se označuje jako Bual), které je polosladké. Tato vína mají skvělou rovnováhu mezi sladkostí a svěží kyselinou, výjimečnou komplexnost a dlouhou dochuť.
K vínům Boal se výborně hodí sýry s ušlechtilou plísní, pečené mandle, dezerty z tmavé čokolády nebo ovocné koláče, ale také foie gras či vyzrálé sušené šunky. Je to ideální volba pro slavnostní příležitosti nebo jako digestiv.