Jaen, známý ve Španělsku jako Mencía, je charakteristický révový druh, který vyniká zejména ve vinařských oblastech severozápadního Španělska, jako jsou Bierzo, Ribeira Sacra a Valdeorras. Ve vinařské oblasti Dão v Portugalsku se označuje jako Jaen. Hrozny tohoto cépage dávají vína se svěžím rubínově červeným odstínem, výraznou aromatikou červeného ovoce jako jsou třešně, maliny a brusinky, doplněnou tóny fialek, bylinek a často minerální stopou v chuti. V chuti jsou vína středně plná, s jemnou tříslovinou a živou kyselinkou, což jim poskytuje eleganci a schopnost zrání.
Typické styly zahrnují svěží a ovocitá mladá vína i serióznější verze s delším zráním v sudu, které získávají na komplexnosti a hloubce. Mencia se výborně hodí ke středomořské a španělské kuchyni – zejména k grilovaným masům, vyzrálým sýrům, pokrmům ze zvěřiny či dušenému jehněčímu. Krásně doplní i vegetariánské variace s pečenými lilky, houbami a kořenovou zeleninou.