Bílé víno

Cerceal Branco je tradiční bílá odrůda hroznů původem z Portugalska, s významným zastoupením zejména v regionu Dão a rovněž v oblastech Bairrada a Douro. Vína vyrobená z Cerceal Branco jsou pověstná svou svěží kyselinkou, minerálním charakterem a komplexní aromatikou. Vůně se vyznačuje tóny citrusových plodů, zelených jablek, bílé broskve a jemných květinových akcentů, často doplněných minerálním podtextem a lehkými nuancemi bylin.

Na patře jsou vína z této odrůdy suchá, živá a elegantní, s výraznou, ale vyváženou kyselinkou. Typické je středně plné tělo a dlouhý, osvěžující závěr, který zvýrazňuje ovocné a minerální tóny.

Cerceal Branco se používá jak pro výrobu jednoodrůdových tichých vín, tak i ve směsích, kde přispívá k delší svěžesti a aromatické komplexitě finálního cuvée. Výborně se hodí ke středomořské kuchyni, rybím pokrmům, mořským plodům, grilovaným bílým masům a čerstvým kozím sýrům. Dále je vhodný k zeleninovému rizotu a salátům s bylinkovým dresinkem, kde jeho kyselost krásně podtrhne jemné chutě pokrmu.

Hlavní regiony odrůdy Cerceal Branco

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Cerceal Branco.