Glera Lunga je zajímavá a méně rozšířená odrůda vinné révy, která se vyznačuje jemným aromatickým profilem s tóny zeleného jablka, hrušky, bílých květů a citrusů, často s lehkým nádechem bylin. V chuti je svěží, harmonická a ovocná, s elegantní kyselinkou a delikátním minerálním závěrem. Typická je pro ni střední tělo a suchý až polosuchý charakter, které jsou ideální pro osvěžující, dobře vyvážené víno.
Hlavní vinařské oblasti pro pěstování Glera Lunga se nacházejí na severovýchodě Itálie, zejména v regionu Veneto, kde je tato odrůda využívána především k výrobě šumivých vín. Své uplatnění však nachází také v některých částech Friuli Venezia Giulia.
Typické styly vín zahrnují jemně perlivá (frizzante) nebo šumivá vína, jejichž svěží charakter a jemné perlení zvýrazňují odrůdové aroma. Tichá vína z Glera Lunga jsou elegantní a lehká, ideální ke každodennímu pití.
Doporučené párování zahrnuje lehké rybí pokrmy, mořské plody, saláty, čerstvé sýry a italské antipasti. Výbornou volbou je také kombinace s lehkými těstovinami nebo zeleninovými předkrmy.