Veltlínské zelené je nejvýznamnější bílé odrůdy pěstované v Rakousku, částečně i v České republice zejména v oblasti Moravy. Typické Veltlínské zelené nabízí svěží, pikantní aromatický profil s tóny zeleného jablka, citrusových plodů, bílého pepře a jemně minerálních nuancí. Chuť je zpravidla suchá, lehká až středně plná, s výraznější kyselinou, která přispívá k jeho osvěžujícímu charakteru a výbornému potenciálu k archivaci u kvalitních vín.
Hlavní oblastí pěstování je rakouský region Wachau, Kremstal a Kamptal, významné jsou také oblasti Weinviertel a v Česku zejména Mikulovská nebo Znojemská vinařská podoblast. Veltlínské zelené se vyrábí nejčastěji jako suché víno, ale setkáme se i s polosuchými styly či víny zrajícími na sudech, která získávají komplexnější charakter.
Díky své svěžesti a univerzálnosti se Veltlínské zelené skvěle hodí k pokrmům ze sladkovodních ryb, bílému masu, lehkým salátům i tradiční středoevropské kuchyni, např. k jemně kořeněným pokrmům nebo jarní zelenině, a je vynikající volbou k asijské gastronomii.