Vlahiko je tradiční řecká odrůda vinné révy, která je nejvíce rozšířená v regionu Epirus, především v okolí města Ioannina. Vína z tohoto cépage jsou známá svou jemně granátovou barvou a elegantností. Aromatický profil Vlahiko se vyznačuje tóny červeného ovoce, především třešní a malin, doplněnými o jemné bylinné nuance, koření a často i dotek sušených květin. V chuti jsou vína středně plná, s osvěžující, někdy až živou kyselinou a hladkými taniny, což přináší harmonický a dobře vyvážený zážitek.
Nejčastěji se Vlahiko vinifikuje jako suché červené víno, často v kupáži s odrůdou Bekari, díky čemuž získává větší hloubku a komplexitu. Můžeme se setkat i s lehčími, ovocnějšími styly, jež jsou vhodné k mladšímu popíjení.
Doporučená kombinace jídel zahrnuje grilovaná masa, jehněčí, zvěřinu, tradiční řecké pokrmy jako musaku nebo plněné vinné listy, ale skvěle si rozumí i s polotvrdými sýry a pokrmy s rajčatovým základem. Vlahiko nabízí ideální doprovod k pokrmům středomořské kuchyně.