Monemvasia je tradiční bílé vinařské odrůda původem z Řecka, která si získává stále větší oblibu i v dalších středomořských vinařských regionech. Víno z odrůdy Monemvasia se vyznačuje elegantním aromatickým profilem, v němž převládají tóny zralých broskví, citrusů, hrušek a jemné květinové nuance. V chuti je plné, šťavnaté, s vyváženou svěžestí a příjemnou minerální dochutí; často se objevuje i lehká kořenitost. Kromě řeckého regionu Kyklad, zejména ostrova Paros, se pěstuje také v některých oblastech severní Itálie, například v Benátsku, kde je známá jako Malvasia.
Typické styly vín zahrnují suchá bílá vína s výraznou ovocností a svěžestí, ale také polosladká, dezertní a fortifikovaná vína, která jsou slavná především pod označením Malvasia. Odrůda Monemvasia je vynikající k párování s mořskými plody, rybami na grilu, lehkými zeleninovými pokrmy, těstovinami s jemnými omáčkami nebo sýrům středně plné chuti. Výtečně doplní také středomořské předkrmy, například carpaccio nebo tapas se svěžím charakterem.