Vardea je vzácná řecká bílá odrůda révy, která je spojována především s ostrovem Zakynthos v Jónském moři. Tento cépage je ceněn pro svou svěžest a specifický aromatický profil. Ve vůni převládají tóny citrusových plodů, zelených jablek, bílých broskví a jemných květinových nuancí, často doplněných lehkým minerálním podtónem. Na patře Vardea zaujme výraznou, svěží kyselinkou, středně plným tělem a harmonickou strukturou. Výsledný dojem je elegantní, se šťavnatou dochutí a atraktivní lehkou hořčinkou v závěru.
Hlavní oblastí pěstování je právě Zakynthos a jeho okolí, kde vinaři využívají místní terroir a mořský vliv k produkci autentických vín. Typické styly zahrnují suchá bílá vína, která vynikají svoji čistotou a svěžestí. Výjimečně se setkáme s limitovanou produkcí polosuchých či polosladkých variant.
Vardea je výborným společníkem k mořským plodům, grilovaným rybám, lehkým salátům nebo tradiční řecké kuchyni jako je saganaki či avgolemono. Skvěle doplní i svěží sýry a pokrmy s bylinkami.