Etna Rosso DOC je prestižní označení původu pro červená vína z oblasti svahů sopky Etna na Sicílii. Dominantními odrůdami jsou Nerello Mascalese a menší podíl Nerello Cappuccio, které se vyznačují vytříbeným aromatickým profilem. Vůně těchto vín často připomíná lesní plody, třešně, sušené květy, náznaky koření, minerály až sopečný popel, díky jedinečnému půdnímu složení terroiru. V chuti jsou vína Etna Rosso obvykle středně plná až plná, s jemně svíravými tříslovinami, výraznější mineralitou a svěží kyselinkou. Typický styl je rafinovaný, elegantní, se schopností vyzrávat do komplexních tónů.
Hlavní oblastí produkce je severní, východní a jihovýchodní svahy Etny, kde kombinace nadmořské výšky a vulkanické půdy vytváří unikátní podmínky pro vznik charakterních vín.
Vína Etna Rosso jsou vynikající k tradiční italské kuchyni – doporučují se k grilovanému či pečenému masu, zvěřině, vyzrálým sýrům, houbovým rizotům nebo těstovinám s rajčatovou omáčkou. Skvěle vyniknou i s pokrmy, kde důležitou roli hrají bylinky a jemné koření.