La Rioja, nacházející se na severu Španělska, je jednou z nejprestižnějších a nejuznávanějších vinařských oblastí v zemi. Tato oblast je známá svými malebnými a zvlněnými krajinami a těží z mírného kontinentálního klimatu, které je ideální pro vinohradnictví. La Rioja je zvláště proslulá svými červenými víny, která jsou nejčastěji vyráběna z odrůdy Tempranillo, jež se vyznačuje aromatickou složitostí a schopností zrání. Další odrůdy jako Garnacha, Mazuelo a Graciano často doplňují směsi a přinášejí bohatost a strukturu.
Skládající se ze tří odlišných podoblastí - Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja - každá z nich přináší své jedinečné rysy díky svým mikroklimatům a různorodému terroiru. Tradiční vinařské praktiky zde koexistují s moderními technikami, respektujíce tak rovnováhu mezi tradicí a inovací. Vína z La Rioja jsou obvykle zrána v dubových sudech, což jim dodává jemné aroma vanilky, tabáku a koření. Oblast také produkuje elegantní bílá a růžová vína, která jsou často méně známá, ale stejně rafinovaná. Celkově je La Rioja symbolem kvality a autenticity, nepostradatelná pro milovníky vín z celého světa.